Photographer for Hire!
Weddings.Birthdays.Portraiture
Aiza Azril 0133999432
http://www.myshotswedding.com
http://littlebigshots.wordpress.com

By: Alia Amelyn

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 19-Jan-2009 03:57 Email | Share | | Bookmark
School is now in session!

school

After a while, akhirnya dapat juga buat LO for the kids....jealous tengok fellow scrappers yang dapat buat Project 365, tapi nak buat macam mana the 2As sekrg ni pun dah jarang sangat nak bergambar....biasala budak-budak dah besar kan, diaorg pula yang nak jadi "photographer".....

So nak tak nak kena la ubah my scrapbook 2009's resolution this time from project 365 to project 52 (as in how many weeks in a year).... hehehe! kira ok la tu kan...

Btw, here are the 2As at their evening school session with mama.....biasanya mmg allocate sejam untuk their homeworks tapi the first 20 minutes ja yang berjalan dengan betul, memang dah agak dah pun as their attention span mmg cukup singkat....so apa yang dapat ulangkaji in that first few minutes memang digunakan sepenuhnya.....bukan apa nak kena train dr awal budak-budak ni nanti lama-kelamaan diaorang akan terbiasa dah dengan rutin sedemikian rupa...insya-Allah.....


Monday, 12-Jan-2009 06:58 Email | Share | | Bookmark
Zoo Negara Trip 2008

 


I think almost everyone went to the zoo last school holiday kan...kat sana sini every zoo trip's pictures would pop up.....and here's ours, the rest ada kat my fb's album.

This was during the last week of December....dah lama bercadang nak bawak the 2As to the zoo, but we just couldn't fit into the schedules at all until last 30th where I had a job there....so ambil kesempatan bawak the 2As sekali, but they went totally separate ways when we got there....so I did miss lots of opportunities to see the 2As gawking at new animals and familiar faces from Madagascar.....but we did took some great pictures at the end of the trip though Amelyn was totally terrified with the elephant, ye la tengok dalam movie macam comel-comel je kan sekali bila tengok live mak aiii jauh berkali-kali ganda besar dari dia....memang la terkejut "badak" la kan....cian dia.....

Overall, it was an enjoyable and tiring trip...but it's all worth it! As for me, seeing the real hippo was totally memorable sebab biasanya kalau pi mana-mana zoo, sure nampak berendam je and finally seeing them in their total hugeness was really a great one! As for the kids, rasanya the animal show la yang they love the most + masa dapat tengok zirafah dengan zebra in real.....too bad tak dpt ambil gmbr alia dengn zebra, which was her favorite Madagascar character.....maybe next time we'll go on another trip ya....tak puas jalan-jalan dengan 2As hari tu.......


Wednesday, 7-Jan-2009 13:22 Email | Share | | Bookmark
The First Two Days

 
The First Day


this was during the morning assembly, while waiting for the final class list from the teachers...


she wasn't exactly happy as her friends were assigned to different class from hers...


and this was during recess...


she just couldn't wait for the bells to ring!


First day memang biasanya yang paling istimewa kan daripada saat-saat pertama anak kita mengenakan uniform sekolah sampailah ke langkah pertama ke kelas. As for Alia 1st day was smooth sailing, bangun pagi pun tak menangis...sampai ke sekolah pun dia ok, maybe she just looked a bit overwhelmed with the new environment.

Mula-mula sampai sekolah as usual, kena berhimpun dulu di ruang legar untuk taklimat dari guru-guru bertugas dan kemudiannya barulah pelajar-pelajar Tahun 1 disusun mengikut kelas masing-masing. Kelas Alia yang paling hujung sekali, dekat dengan kantin sekolah iaitu kelas 1 Cerdik. Tapi sayang sekali masa awal-awal masuk kelas tu tak dapat nak ambil tempat duduk yang barisan hadapan since the other parents lagi cepat! Tapi takpe she got a nice view seating kat row tepi tingkap, i just hope she could concentrate during class though.....

After first class, it's time for recess...hari ni bawak bekal roti bakar kaya butter tapi Alia tak nak, she chose mee goreng instead....siap beli air sirap lagi for both kids. Masa ni barula dapat ajar dia macam mana nak beli barang tapi 1st day at canteen was horrible! Sebab ramai sangat budak-budak lain yang besar dari Alia main tolak je dia masa tengah queue.....nasib baik la yang recess masa ni cuma tahun 1 dgn tahun 4, kalau ada tahun 5 dgn 6 tak tau la keadaan macam mana......

After recess, back to the class...and this time they had to do some colourings in which part yang paling Alia tak suka....siap mengadu tangan lenguh²...sabar je la! She did ok, cuma lepas ni nak kena practise tulis nama daddy pula sebab masa dalam kelas tadi siap kena cikgu dia ajar pula tulis macam mana...nasib baik la ada kat name tag tu......idak nama penuh daddy pun dia tak tau, kang ada pulak yang tulis Daddy je.....hehehe!

1.00 pm, bells rang and it's time to go home.....lega rasanya, masa tu Amelyn pun dah mula mengantuk....naik kereta ja terus terlentok! So far, so good for the 1st day!


The Second Day


it's her second day at school, and is still adjusting to the whole new world....


reunited with her old friends from Qdees...luckily her class was just next door to Alia's....and yes, the lil sister just couldn't stop to join in the fun too....hehehe!


and this was during the school tour....


and this is after the recess where they had to get back in line for the classes....


Second day @ school, dah mula liat sikit nak bangun siap kena dukung....dan hari ni for the first time, Alia pakai baju kurung pula....she looks so adorable! Semalam masa pakai pinafore ada yang ingat dia amoi, so today takde la confusion rasanya...hehehe! Sampai sekolah je terus ke perhimpunan pagi, and then back to the class where they were brought on school tour....bagus juga so at least dapat la diaorg tahu kat mana toilet, office, kedai buku dan sebagainya.....yang risau cuma bab toilet ja sebab semalam Alia sekali pun tak pi toilet...hari ni pun macam tu....agaknya dia geli kot dengan keadaan toilet yang tak berapa bersih tu.....

After school tour, it's time for recess lagi....hari ni tak bawa bekal, instead I gave her money and asked her to queue for nuggets...saja nak tengok pandai tak dia nak beli barang sbb malam sebelumnya dah practise kira duit...cuma dia confuse duit 50 sen dgn 20 sen ja....nasib baik la memang dia duit cukup², rasanya kalau hari lain sure ada yang tak ambil duit baki.....hehehe! Masa time rehat hari kedua ni barulah dapat tengok suasana sebenarnya, semlm tu ramai parents so a bit crowded la kan....today baru la nampak ok sket, so i have total confidence in Alia kalau nak suruh dia queue sendiri pun....dan hari ni juga baru la Alia dpt jumpa kawan lama dia masa kat Qdees dulu.....lega rasanya bila tengok Alia dah jumpa kawan lama dan juga kawan baru.....memang dia ni a bit loner, asyik berkepit dengan mama dengan Amelyn ja....so seeing her with others was really a great moment.....dalam kelas pun dia dah bermula nak berkawan dengan boy next desk...tak kisahla Alia boy ke girl, asal ada kawan dlm kelas jadi la....

Cadangnya 2nd day ni after break je nak balik tapi dia tak bagi so kena la stay sampai pkl 12.30 tgh hr today dengan Amelyn kat situ.....penat memang penat tapi bagi can sampai ari ni je la tunggu kat sekolah......esok she'll just have to do without me...


The Third Day

And today is her 3rd day, hopefully she can cope with me not being there anymore.....tadi dah siap hantarkan Alia dengan beg dia yang sarat dengan buku tulis sampai ke kelas, hari ni bawak bekal mee goreng as she requested.....and then, after dah tengok dia jumpa kawan baru dia, Nurul from class next door baru la balik.....terharu pula rasanya bila tengok pandai pula dia bawak diri hari ni, tak sabar nak dengar cerita dia tgh hari nanti.....


Anyway, guys there are more photos at my facebook album ya...


Monday, 5-Jan-2009 10:11 Email | Share | | Bookmark
Alia's First Day @ School

 
Another history made today, it's Alia first day at Sekolah Kebangsaan Kantan Permai, Kajang and she went through it without a single tear! Good news, eh...though she didn't make it to the best class but I'm just glad everything was just fine....hehehe! Cuma bab dia nak pergi ke kantin je yang buat mama a bit worried, mengenangkan dia nak beratur dengan budak-budak Tahun 4 yang besar-besar tu, dahlah memang sifat dia yang suka mengalah dan lemah lembut tu selalu membuatkan dia ke belakang....tak tau la macam mana keadaan dia after this orientation week, i just hope she would brave through the long queue on her own later on.....

As for Amelyn, we haven't registered her at any place yet....mengenangkan nak kena berpindah rumah lagi lepas ni so kena put on hold dulu until we've settled down again....tapi rasanya dah tak dpt hantar ke QDees lagi memandangkan kemungkinan we all akan berpindah jauh dr QDees dan juga kos pembelajaran yang semakin meningkat......lagipun bajet dah kena put aside for sekolah agama pula lepas ni...insya-Allah next year, bolehlah hantar ke QDees kalau everything dah ok....

Oh ya, one more thing....to mommies yang dah experience hantar anak ke sekolah, please do share with me any simple recipes yang sesuai dibuat bekal every day....kesian nak biarkan Alia beratur tiap hari.....

p/s gambar² dlm kamera lagi lum sempat nak upload, yang thumbnail tu ambil masa last Friday on her registration day.....hehehe.....sempat posing lentok lagi tu!




Thursday, 1-Jan-2009 14:02 Email | Share | | Bookmark
Salam Maal Hijrah 1430 & Selamat Tahun Baru 2009



Terasa macam baru je semalam tahun 2008, pejam celik dah masuk 2009 kan.....last year had been eventful with Alia's first day at Q-Dees + sports day + concert + High School Musical theme birthday bash last November....and in June, we took off to Genting for a short holiday in which the kids loved so much that we went there twice....yupp, TWICE!.....got new cool rides in April.....met with Barbie somewhere in June i think....and who couldn't forget that lil accident which left Amelyn scarred till today! But still, there is just so many beautiful moments that made into memories which I'm sure will be forever cherished by the kids.....

And now, the 2As have grown up so much and this year marks a new beginning for the 2As....both dah nak masuk alam persekolahan even though Amelyn baru pre-school, tapi terasa sangat dua-dua dah besar! Lepas ni memang jawabnya bertambah busy la dengan homeworks, kelas agama dan sebagainya, and no more TVs for both of them...!! And that brings me to this year's resolutions: to be a better "teacher" to the kids, to get my kids photography gallery online ....and also to lose few inches somewhere in the waistline....hehehe....wish me luck!!



Last but not least, salam maal hijrah + selamat tahun baru from all of us here...semoga segala impian anda semua menjadi kenyataan pada tahun 2009 ini.....amin.....


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net